HENNIE RAMAEKERS

Curriculum Vitae 


Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie.

Bij Yvon Ducene (kapelmeester van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) specialiseerde hij zich in eigentijdse muziek.


Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, Mannenkoor De Brabantzangers, het Groot Mannenkoor Zwolle, het Reuvers Mannenoor, het Vriendenkoor Echt en de harmonieorkesten Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St. Michaël  Thorn, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg, Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede en Tata Steel Symfonisch Blaasorkest.

Met de "Mastreechter Staar" trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma's.

Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.

Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans "Midden-Langstraat" te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra­directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herintredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid.

Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel.

Als dirigent is Hennie Ramaekers vanaf 19 januari 2023 opnieuw dirigent bij de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar.

 

Samen met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders schreef hij het              Handboek Voor Beginnende Koorzangers "ONTDEK JE STEM" met als uitgangspunt vooral een auditieve benadering. 

Dit Handboek is bijzonder geschikt voor belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding.

Voor het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV) hield hij lezingen in het gehele land ter promotie van dit Handboek omdat het gebruikt kan worden als wervingsmiddel voor nieuwe leden.

Ontdek Je Stem is uitgegeven bij Muziekuitgeverij De Haske in Heerenveen,  en voor de Duitstalige markt  is Entdecke das Singen uitgebracht.

Van het KNZV ontving hij in 2001 een Bijzondere Oorkonde voor zijn verdiensten voor de Mannenkoorzang in Nederland.

Vanaf 2010 is hij muziekadviseur van het KNZV, zowel landelijk als voor de provincie Limburg.


ONDERSCHEIDINGEN


Van de KNFM ontving hij in 2007 een legpenning in goud voor zijn verdiensten voor de blaasmuziek in Nederland.

 

Op 15 december 2013 ontving hij in een volle Concertzaal Tilburg een Koninklijke Onderscheiding b.g.v. zijn afscheid als dirigent van het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor  St. Caecilia: Ridder in de Orde van Oranje Nassau

 

Op 17 september 2016 ontving hij van het KNZV-Nederland  de Oorkonde met Gouden Speld als blijk van dank voor de bewezen diensten aan de Nederlandse Mannenkoorzang gedurende  40 jaar, o.a. als lid van de Muziek Advies Commissie van het KNZV en als dirigent van diverse KNZV Mannenkoren.

 

Op 26 november 2016 ontving hij van het KNZV-Limburg de Oorkonde met Gouden Speld als blijk van dank voor de bewezen diensten aan de Mannenkoorzang in Limburg. Tevens werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.

 


Ontdekkingsreis met de stem!


Van spreekstem naar zangstem!

Voor heel veel mensen is zingen een hoge drempel in het leven. ”Ik kan niet zingen”, is één van de uitspraken waarmee ik vaak word geconfronteerd. Mogelijk is mijn beroep hiervan de oorzaak. Het geeft echter ook aan dat vele mensen denken dat zingen alleen maar een hobby kan zijn voor iemand die gezegend is met een prachtige natuurlijke stem. Met behulp van dit boek wil ik je graag het tegendeel bewijzen. Gedurende de twintig jaren dat ik lesgeef, heb ik maar een enkeling ontmoet die werkelijk niet kon zingen. Deze groep kan ik op één hand tellen. De oorzaak lag niet bij de stem, maar bij het gehoor. Laat het eens en vooral duidelijk zijn: Iedereen kan zingen, yes! Wat een opluchting! Maar wat maakt nu het verschil? Eerst - en vooral - moeten we ons ervan bewust worden dat we onze stem op verschillende manieren kunnen gebruiken. We kunnen roepen, spreken, fluisteren, zingen, ...


Kortom, er zijn verschillende manieren om met je stem om te gaan. Spreken is niet hetzelfde als zingen. Vandaar dat we onze stem moeten leren gebruiken in defunctie van het zingen. Daarnaast is het lezen van de partituur voor velen een struikelblok. Juist voor het zingen mag dit geen obstakel zijn! De zangstem is het ultieme instrument dat op een auditieve manier kan worden geleerd. Belangrijk bij deze auditieve benadering zijn de intonatieoefeningen. Het is van belang dat een toekomstige koorzanger de grootte van de afstanden tussen twee noten leert voelen. Vandaar dat in deze methode twee soorten oefeningen worden ingezet. Enerzijds oefeningen die tot doel hebben de intonatie te bevorderen, anderzijds oefeningen die tot doel hebben de zangstem te ontwikkelen.


De volgorde van de behandelde onderwerpen is een suggestie. Voel je vrij om te zoeken naar een volgorde die aansluit bij je eigen voorkeur. Sommigen starten liever met meer theorie, anderen met meer praktijk. Wij hebben hier een keuze gemaakt, waarbij elk hoofdstuk start met een theoretisch aandachtspunt.

Ik wens je alvast een boeiende ontdekkingstocht toe!

Nadia Loenders


Basiskennis koorpartituur

In dit handboek gaan we van een auditieve benadering uit die vooral rekening houdt met deelnemers die geen muzikale voorgeschiedenis hebben. Daarnaast willen wij beginnende koorzangers ook voldoende theoretische bagage geven om al na circa drie maanden succesvol aan de volledige koorrepetitie deel te kunnen nemen. Daarvoor is, gelet op mijn ervaring gedurende vele jaren, het noten kunnen lezen absoluut niet een eerste vereiste.


In Ontdek je stem krijg je voldoende basiskennis aangereikt om een koorpartituur te begrijpen. De basisingrediënten hiervoor worden in hoofdstuk 1 kort toegelicht. Binnen een periode van circa drie maanden is een goede invulling/planning van de leerstof in combinatie met de oefen-cd van groot belang om voldoende bagage te hebben voor deelname aan een koorrepetitie. De oefen-cd stelt de beginnende koorzanger in de gelegenheid ook thuis de zangstem en vooral het muzikaal gehoor te ontwikkelen. Het stemtestformulier kan uitsluitend door een vocal coach of een koordirigent worden ingevuld.

Kennismaking en informatie

Bij groepscoaching door een koordirigent, de plaatselijke muziekschool of een privé-zangpraktijk zal de eerste bijeenkomst nog niet het karakter van een les hebben. Het is meer een kennismakingsbijeenkomst waarin de deelnemers nader kunnen toelichten wat hun motivatie is om te willen zingen. Het bestuur en de dirigent/docent zullen zeker iets over de geschiedenis van het koor, de activiteitenagenda en het repertoire vertellen.

Hennie Ramaekers


Ontdek Je Stem is verkrijgbaar bij MUSIC SHOP Heerenveen

Tel. 0513-653053


Informatie voor koren

U wilt nieuwe koorleden voor uw koor werven? Dan is Ontdek je stem de ondersteuning die u zoekt! Dit boek bevat een kennismakingsprogramma van ongeveer drie maanden. Het is speciaal gericht op belangstellenden zonder enige muzikale vooropleiding. Juist hierdoor heeft Ontdek je stem een drempelverlagend karakter.


Ontdek je stem is ook bijzonder geschikt voor muziekscholen en particuliere zangopleidingen. Zo leent het zich goed als cursusboek voor toekomstige zangcursisten om te gebruiken tijdens hun proefperiode. Bovendien is het boek geschikt als een ‘Op-Maat-Programma’ voor zanggezelschappen. Inhoudelijk kunt u deze methode gebruiken voor zowel individueel muziekonderwijs als groepsonderwijs. Ontdek je stem bevat een oefen-cd. Deze maakt het mogelijk om de stem te oefenen zonder gebruik te maken van een begeleidingsinstrument. Op deze cd worden alle oefeningen eerst voorgezongen. Hierna kan de cursist ze zelf nazingen. Wanneer u wel een piano als begeleidingsinstrument ter beschikking hebt, kunt u gebruik maken van de bijbehorende bladmuziek. Deze is meegeleverd als printbare PDF die u aantreft op de cd. Ontdek je stem is bovendien geschikt voor zelfstudie. Een vocal coach is echter aan te raden.


Ontdek je stem. Dé standaard voor:

• nieuw te werven koorleden

• belangstellenden zonder muzikale vooropleiding

• muziekscholen en particuliere zangopleidingen

• de proeflessen van toekomstige zangcursisten

• individueel zangonderwijs

• groepsonderwijs

• zelfstudie

Zie ook: 

http://www.rtvoost.nl/tv/uitzending.aspx?uid=302497

 

Bestelnummer:

HU 4333-400

Jaar van publicatie:

2011

ISMN:

9790035203569

 





Mailadres = fermpro@ziggo.nl


COACHING / ADVISERING


Koren en orkesten bereiden zich voor op bijzondere concerten of op deelname aan festivals en concoursen. Met ruim 50 jaar expertise kan ik daarin een rol van betekenis spelen. 

Zowel koor- als orkestdirigenten hebben permanent belang bij verdere ontwikkeling van o.a. hun repertoirekennis, verfijning van de slagtechniek en scholing van hun ensembles. Tijdens jarenlange jureringen van festivals en concoursen, maar ook tijdens diverse masterclasses in binnen- en buitenland en lessen aan het conservatorium Enschede is mij in voldoende mate gebleken dat een bacheloropleiding en zelfs een masteropleiding veelal nog onvoldoende bagage blijkt te zijn voor invulling van ambities. Vele talentvolle dirigenten heb ik vanuit dat gegeven mogen coachen naar nieuwe inzichten en een ruimere blik op hun werk. Samen dus werken aan verrijking en stabiliteit.


INTERIM  DIRECTIE

Voor Mannenkoren en Harmonieorkesten in Zuid-Nederland ben ik graag ter beschikking voor vervanging i.v.m. drukke agenda van de dirigent, als interim-dirigent bij (langdurige) ziekte van de dirigent of bij een dirigenten-vacature 


Stuur een mailtje naar fermpro@ziggo.nl



AGENDA 2024

MAART


Zaterdag 9 maart 2024

Jurering voor OMF in De Lawei te Drachten


Zondag 10 maart 2024

Concert Vriendenkoor Echt i.s.m. Koninklijke Harmonie Thorn 

in CC Don Bosco Heel

Aanvang 20.00 uur

Zaterdag 23 maart 2024

Jurering voor Open Nederlandse 

Harmonie Kampioenschappen

 in het Schaffelaartheater te Barneveld


Zaterdag 13 april 2024

Mastreechter Staar: opname in Studio André Rieu tbv deelname aan Bevrijdings-Concert op de Amstel op 5 mei 2024 mmv Karsu en de Kon. Mil. Kapel  "Johan Willem Friso".





Zondag 14 april 2024

Mastreechter Staar: concert in Opus 9 Maastricht

m.m.v. solisten Davinia van der Zee, sopraan

Bèr Schellings, bas/bariton en Fabio Verga, tenor

Aanvang: 11.30 uur

Zondagmiddag 21 april 2024:


Lenteconcert Vriendenkoor Echt

Locatie: Royal Bioscoop Echt

Aanvang: 16.00 uur

M.m.v. Vocal Group Pur Sang





Zondag 5 mei 2024

Mastreechter Staar: deelname aan Bevrijdingsconcert op de Amstel

met medewerking van o.a. Karsu en de Koninklijke Militaire Kapel  "Johan Willen Friso"

Rechtstreekse tv-uitzending!


Zaterdag 18 mei 2024

Deelname Mastreechter Staar aan concert Kon. Harm. Sainte Cécile Eijsden

in Theater aan het Vrijthof (avondconcert). Thema: Italië.

Maandag 27 mei 2024

Mastreechter Staar: opname voor TV-serie Flikken Maastricht

Locaties: o.a. de St. Servaas Basiliek en nhet Centre Céramique

Zondagmiddag 9 juni 2024

Mastreechter Staar in kader van Jeker Klassiek

Locatie: Pieterstraat Maastricht

Aanvang: 16./00 uur

Zondagavond 23 juni 2024

Concert Mastreechter Staar in Openluchttheater Valkenburg

m.m.v. Marjon Lambriks, sopraan.

September 7-8-13-14-15 / 2024

VIVA CLASSIC VENLO

Maar liefst 5x zal de Mastreechter Staar optreden in de muzikale show van Sjef Thissen! 

https://www.vivaclassiclive.nl/

Zaterdagochtend 14 September 2024

Opluistering 80 jaar bevrijding Maastricht / herdenkingsceremonie

Locatie: Old-Hickory Monument


Zondagmiddag / -avond 6 oktober 2024

2 Concerten voor leden van Omroep MAX in De Reehorst te Ede.

Zondagochtend 20 oktober 2024

Jaarlijkse jubilarissenviering Mastreechter Staar in Sint-Servaas Basiliek Maastricht

Zaterdag 9 november 2024

Jureren voor OBM in Muziekcentrum Enschede

Zaterdagavond 16 november 2024

Concert Mastreechter Staar in Riemst (B).

Locatie:  Sint-Petrus en Pauluskerk, Vroenhoven (B)

Zaterdag 30 november 2024

Mastreechter Staar: live-opname kerstconcert voor L1-tv 

in O.L.V. Basiliek Maastricht mét publiek!




Vrijdagavond 13 december2024

Kerstconcert Mastreechter Staar in Grote Kerk Apeldoorn

Zondagmiddag 15 december 2024

Kerstconcert Mastreechter Staar in Maasmechelen (B)

Zaterdagavond 21 december 2024

Kerstconcert Mastreechter Staar in Theater Lampegiet te Veenendaal.

Donderdagochtend 26 december 2024

Jaarlijks kerstconcert Mastreechter Staar in Theater a.h. Vrijthof.